Konum

Kartal/İstanbul

İletişim Bilgileri +90 538 878 95 94 hello@hakanuslu.com.tr
Sosyal Medya

Web sitesi barındırma sürecini kolaylaştırmak için oluşturulmuş önde gelen hosting kontrol panelleri arasında yer alan cPanel ve Plesk ile çalışırken karşılaşılan uyarılardan biri geçersiz lisans hatasıdır. Bu nedenle bugün cPanel/Plesk Panele Giremiyorum, Sebebi Ne Olabilir? diyenler için lisans hatası çözümlerini paylaşıyoruz.

Ancak bu hatayı nasıl düzeltebileceğinize geçmeden önce en önemli sebeplerinden biri olan crack yazılımların, yasadışı lisansların veya ters proxy yazılımların kullanımının nelere sebep olabileceğinin altını çizmekte yarar var.

  • Hukuki Sonuçlar: Ne yazık ki bir yazılımın lisansını almak için gereken masraftan tasarruf etmek için yasadışı veya korsan yazılım kullanımı hem bireysel hem de kurumsal açıdan yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir. Yasadışı yazılım kullanmak eski bir çalışandan, hoşnutsuz bir çalışandan, rakip bir şirketten veya programı oluşturan şirketin kendisinden kaynaklanabilecek bir şikayetle para cezası ve hatta hapis cezasıyla sonuçlanabilir.
  • Arıza: Yasadışı yazılımı kullanarak, yazılımın düzgün çalışmama olasılığını artırır, iş akışınızın engellenme riskini almış olursunuz. Crack programların, zaman ve para kaybına neden olan sorunlara yol açması muhtemeldir.
  • Güvenlik: Korsan yazılımların çoğuna genellikle virüsler, truva atları veya casus robotlar bulaştığından güvenliğiniz risk altında olacaktır. Kötü amaçlı yazılım saldırıları, yanlışlıkla virüs indirmeleri; meşru yazılım geliştiricileri ve şirketler için zarara sebep olabilir. Ayrıca güncellemelere erişimin reddedilmesi nedeniyle bazı iyileştirmelerden yararlanamamak da hacker’lar için bir arka kapı oluşturabilir.

Lisans Hatası Çözümleri

Lisans Hatası Çözümleri, Lisanssız Yazılım Kullanımı
Bir yazılımın lisansını almak için gereken masraftan tasarruf etmek adına yasadışı veya korsan yazılım kullanımı hem bireysel hem de kurumsal açıdan yaygın olarak başvurulan bir yöntemdir.

Lisans Dosyasının Süresi Doldu veya Lisans Dosyası Okunamıyor gibi cPanel & WHM ya da Plesk lisansıyla ilgili bir hata mesajı gördüğünüzde aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

cPanel Lisans Hatası

IP lisanslı olsa bile lisansın geçerli olmamasının arkasında cPanel lisansının süresinin dolması, sunucu IP’si değiştirilmesi, lisansın kayıtlara göre güncellenmiyor olması gibi birden çok neden olabilir. Sorunu çözmek için öncelikle cPanel lisansını kontrol etmeniz önerilir.

Bunun için cPanel’in doğrulama / verify aracından yararlanabilirsiniz. Sunucu IP adresini yazıp Lisansı doğrula’ya tıklayarak ilerleyebilirsiniz. Lisansın süresi dolmuşsa, sağlayıcınızla görüşüp lisansı yenileme talebinde bulunmalısınız. Lisansı yeniden etkinleştirdikten sonra, hatayı düzeltmek için aşağıda belirtilen komutları uygulayabilirsiniz.

  • Root ayrıcalıklarını kullanarak sunucuya giriş yapın. SSH veya WHM kullanabilirsiniz. Aşağıdaki kodu çalıştırdıktan birkaç dakika sonra lisans durumunun güncellendiğini göreceksiniz.
/usr/local/cpanel/cpkeyclt --force

Plesk Lisans Hatası

Plesk lisansı güncellenemediğinde sunucuya bağlanılamama, host name’in çözümlenememesi ya da zamanaşımı gibi uyarılar alınabilir. Bu tip durumlarda Plesk, lisansı güncellemek için 5224 veya 443 numaralı TCP bağlantı noktalarında ka.plesk.com lisans sunucusuna bağlanmaya çalışır ancak bağlantı kuramıyor olabilir.

5 Şubat 2018’den itibaren ka.plesk.com sunucu adı, sıralı deneme mantığına dayalı olarak 3 farklı IP adresine çözümlenmiştir: 195.214.233.80 (eski olan), 195.214.233.81 (yeni), 195.214.233.82 (yeni). Ek olarak, aynı tarihten itibaren, Anahtar Yöneticisi iki bağlantı noktasında Plesk’ten gelen bağlantıları kabul etmektedir: 5224 (eski standart olmayan bağlantı noktası), 443 (yeni, varsayılan HTTPS bağlantı noktası)

Çözüm için ka.plesk.com’un uygun IP adreslerinden birine çözümlenip çözümlenmediğini kontrol edin:

# ns lookup ka.plesk.com
Non-authoritative answer:
Name: ka.plesk.com
Address: 195.214.233.80

Çözümlenmemişse /etc/hosts dosyasının (Linux için) veya C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts dosyasının ka.plesk.com ile herhangi bir kaydı olup olmadığını kontrol edin.
Burada ka.plesk.com için IP adreslerinden birini belirtin, ör: 195.214.233.81 ka.plesk.com

Bağlantıyı kontrol etmek için telnet ka.plesk.com 443 komutunu kullanın. Bağlantının başarılı olması durumunda çıktı aşağıdaki gibidir (Telnet istemcisi Windows için ek olarak kurulmalıdır).

# telnet ka.plesk.com 443
195.214.233.81 deneniyor…
Connected to ka.plesk.com.
Escape character is '^]'.
^]

ka.plesk.com doğru IP adresini çözüyorsa ancak bağlantı yine de başarısız oluyorsa, giden bağlantıların güvenlik duvarı tarafından engellenip engellenmediğini kontrol edin. DNS çözümleyici yapılandırmasını kontrol edin.

Geçici bir çözüm olarak, lisanslı bir dosyayı sunucuya yükleyin ve bir komut satırından yükleyin (komut hem Windows hem de Linux için geçerlidir): plesk bin license -i path_to_license_file

Lisanssız Yazılım Nereden Kontrol Edilebilir ve Nereye Şikayet Edilir?

Bir yazılımın lisanssız olduğu güncellemeler sırasında veya antivirüs programlarına yerleştirilen kodlar sayesinde anlaşılabilir. Lisanssız yazılım kullanma suçunun takibi ve cezalandırılması şikayete bağlıdır. Şikayetler doğrudan lisans sahibi firmalara yapılabilir. Ayrıca 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre bilgisayar programlarının lisanssız kullanımı yasaklanmış olduğundan ve cezai yaptırıma bağlandığından, yazılımı lisanssız kullanan kişi veya şirketler aleyhinde cumhuriyet savcılıkları kanalıyla suç duyurusunda bulunulabilir. İlgili  kişinin/şirketin lisanssız yazılım kullandığının tespit edilmesi halinde 1 yıldan  5 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası söz konusu olabilmektedir. Dahası, yargılama sürecinde veya süreç sonunda lisanssız yazılım kullanan şirketin tazminat ödemesi de söz konusu olabilmektedir.

Firmamızın kullanmakta olduğu tüm yazılımlar orijinal lisanslanmış ürünlerdir. Veri güvenliğiniz ve itibarınız için kaçak ve kırılmış lisanslı hosting hizmetlerini tercih etmemeniz önemlidir. Bilişim altyapılarında orijinal olmayan kurulumların web siteleri için büyük güvenlik açıklarına ve işletmeler için ciddi prestij kayıplarına sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Özet

Lisanssız yazılım kullanmanın risk taşıdığı ve ciddi sonuçlar doğurabileceğinin altını çizerek, cPanel & WHM ya da Plesk lisansıyla ilgili bir hata mesajı gördüğünüzde uygulayabileceğiniz adımları açıklamaya çalıştık. cPanel/Plesk Panele Giremiyorum, Sebebi Ne Olabilir? diyenler için paylaştığımız lisans hatası çözümleri işinize yaramadıysa hosting sağlayıcınızın destek ekibiyle görüşerek yardım almanızı öneririz.

Kaynak: https://www.turhost.com/blog/cpanel-plesk-panele-giremiyorum-sebebi-ne-olabilir-lisans-hatasi-cozumleri/

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeni bir proje başlatmak için hemen teklif formunu doldurabilirsiniz.

Beraber çalışalım

Teklif Formu
  • right image
  • Left Image