Konum

Kartal/İstanbul

İletişim Bilgileri +90 538 878 95 94 hello@hakanuslu.com.tr
Sosyal Medya

Hedef kitlenize ulaşmak amacıyla vereceğiniz reklamlar için doğru yere harcama yapıp yapmadığınızın cevabı Google Ads Nedir? sorusunun yanıtında: Günlük 3,8 milyar etkileşime sahip Google’ın reklam platformu Google Ads ile başarılı dijital pazarlama taktikleri uygulayabilmeniz için özel ipuçları ise bu kılavuzda!

Önceden Google AdWords olarak bilinen Google Ads, işletmelerin dijital reklamlar hazırlamasına olanak tanıyan bir reklamcılık hizmetidir.

Google Ads, işletme sahiplerinin tıklama başına ödeme yapacakları şekilde reklam oluşturabilecekleri bir platformdur.
Google Ads, işletme sahiplerinin tıklama başına ödeme yapacakları şekilde reklam oluşturabilecekleri bir platformdur.

Google Ads, hem mobil hem de masaüstü aracılığıyla iyi hedeflenmiş reklamlar oluşturmanıza ve paylaşmanıza olanak tanır. Böylece sektörünüzün ürün ve hizmetlerini arayan potansiyel müşterilere tam zamanında görünmüş olursunuz.

2000 yılından bu yana hayatlarımızda olan Google Ads ile reklam yayımlamak ve web sitenize trafik çekmek için bir Google Ads hesabınızın olması gerekir. Google Ads hesabı oluşturmak ücretsizdir. Ads hesabı oluşturmak için Google Ads’de, Google e-postanız ve şifrenizle oturum açmanız ve ardından saat dilimi ve para birimi tercihlerinizi ayarlamanız gerekir.

Google Ads’te Kampanya Türleri

Google Ads; metin, banner ve video formatındaki reklamları; Google Görüntülü Reklam Ağı’nda (Google Display Network) yayımlamanızı sağlar.

Google Görüntülü Reklam Ağı; web siteleri, YouTube, Gmail, mobil cihaz ve uygulamaları kapsar.

Kampanya da denen reklam türleri arasında seçim yapmadan önce, satış, ilan, site trafiği, ürün ve marka değerlendirmesi, uygulama tanıtımı, marka bilinirliği ve erişim gibi hedeflerden birini seçmeniz gerekir.

Kampanya türleri, reklamlarınızın gösterileceği alana odaklıdır, ancak reklamlarınızı hedefleyerek bunu daha belirgin hale getirmiş olursunuz.

En popüler Google Ads kampanyaları, kısa zamanda hazırlanabildiği için ve video gerektirmediğinden, arama ağı ve display türündeki reklamlardır.

Arama Ağı Kampanyası (Search Network Campaign)

Metin şeklindeki arama ağı reklamları, Google'ın arama sonuçlarının en üstünde "Reklam" etiketiyle görülür.
Metin şeklindeki arama ağı reklamları, Google’ın arama sonuçlarının en üstünde “Reklam” etiketiyle görülür.

Google’da arama yaptığınızda, SERP denen “Arama Motoru Sonuçları Sayfası”nda hem organik sonuçların hem de ücretli sonuçların görüldüğü bir liste sunulur.

Metin şeklindeki arama ağı reklamları; ücretli arama sonuçları şeklinde, SERP’in üst kısmında görünür ve “Reklam” kelimesi ile birlikte sıralanır. Reklamınız tıklandığında ziyaretçi sayfanıza yönlendirilir, siz de tıklanan her reklam için Google’a belirli bir miktar ödeme yaparsınız.

Arama ağı reklamları, göstermek istediğiniz belirli anahtar kelimeleri hedefleyerek daha üst sıralarda görünmek için teklif vermeniz esasına göre çalışır.

Google, organik arama listesinin üstünde 5 reklam gösterme hakkına sahiptir.
Google, organik arama listesinin üstünde 5 reklam gösterme hakkına sahiptir.

Video Kampanyası (Video Campaign)

Tampon reklamlar en fazla 6 saniye uzunluğundadır ve görüntüleyenler reklamı atlayamaz.
Tampon reklamlar en fazla 6 saniye uzunluğundadır ve görüntüleyenler reklamı atlayamaz.

Google Ads’de video kampanyaları, ürününüzle ilgili YouTube videolarında ve Google görüntülü reklam ağında, video formatında reklamlar yayımlamanıza olanak tanır.

Video reklamlarının farklı formatları bulunur:

  1. Atlanabilir yayın içi reklamlar (Skippable in-stream ads): YouTube’da, görüntülü reklam ağı sitelerinde, oyunlarda veya uygulamalardaki diğer videolardan önce, videolar sırasında veya sonrasında yayımlanır. İlk 5 saniyeden sonra görüntüleyenin reklamı atlama seçeneği vardır.
  2. Atlanamayan yayın içi reklamlar (Non-skippable in-stream ads): Mesajınızın tamamını müşterilere ulaştırmanızı sağlayan reklamlardır. En fazla 15 saniye sürer ve görüntüleyenler reklamı sonuna kadar izlemek zorunda kalır.
  3. Video keşif reklamları (Video discovery ads): Yalnızca YouTube’da görünür. Bir izleyici reklamınız için küçük resmi tıkladığında, video YouTube izleme veya kanal sayfasında oynatılır.
  4. Tampon reklamlar (Bumper ads): Kısa ve akılda kalıcı bir mesaj kullanarak müşterilere ulaşmanıza ve markanızla ilgili farkındalığı artırmanıza olanak tanıyan reklam biçimidir. Tampon reklamlar en fazla 6 saniye uzunluğundadır ve görüntüleyenler reklamı atlayamaz.
  5. Yayın dışı reklamlar (Outstream ads): Ortak sitelerde gösterilir ve yalnızca mobil cihazlarda ve tabletlerde kullanılabilir. Yayın dışı reklamlar, erişiminizi YouTube’un ötesine taşıyarak marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olabilir.
  6. Masthead reklamları (Masthead ads): Rezervasyon esasına göre bir Google satış temsilcisi aracılığıyla kullanılabilir. Yeni bir ürün veya hizmetle ilgili farkındalığı artırmak veya kısa sürede büyük bir kitleye ulaşmak istediğinizde kullanabileceğiniz reklam türüdür. Masthead reklam; YouTube ana sayfa özet akışının üst kısmında 30 saniye kadar sessiz olarak oynatılır. Kullanıcılar videodan ses duymak istediklerinde ses simgesini tıklayabilirler. Masthead reklam geniş ekran veya 16: 9 en boy oranı biçiminde görünebilir ve bir bilgi paneli içerir. İsteğe bağlı olarak bu panele en fazla 2 tamamlayıcı video ekleyebilirsiniz. Bin gösterim başına maliyet ya da sabit ücret esasına göre ödeme yapmanız gerekir.

 

Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası (Display Network Campaign)

Görüntülü reklam ağı kampanyası, satın alma döngüsünün başlarındaki müşterilerin dikkatini çekmenize yardımcı olabilir.
Görüntülü reklam ağı kampanyası, satın alma döngüsünün başlarındaki müşterilerin dikkatini çekmenize yardımcı olabilir.

Görüntülü reklam ağı kampanyalarınızda; reklam metni, resimler ve logonuzu içeren reklamlar; banner reklamlar olarak marka bilinirliği oluşturmak için Gmail’de gelen maillerin üzerinde, Google reklamları gösteren web sitelerinde ve Youtube’da gösterilebilir.

Bu tip reklamları hazırlarken Google resim kitaplığını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Reklamları farklı boyutlarda hazırlayabilir veya HTML5’te resim olarak yükleyebilirsiniz.

Görüntülü reklamlar; “Duyarlı” (Responsive) adında yerel olarak gösterilen ve yayıncının sitesinin yazı tipine uyum sağlayan bir alt türe sahiptir.

Etkileşim (Engagement) reklamları da görüntülü reklamların bir alt türüdür. YouTube’da ve Görüntülü Reklam Ağı’nda ilgi çekici resim ve video reklamlarınızın gösterilmesini sağlar.

Arama ağı kampanyası, belirli bir ürün veya hizmeti arayan kişilere ulaşmayı amaçlarken görüntülü reklam ağı kampanyası, satın alma döngüsünün başlarında, müşterilerinizin dikkatini çekmenize yardımcı olabilir.

Görüntülü reklam ağı türündeki reklamlarınız, sunduğunuz ürün veya hizmetleri henüz aramaya başlamadan önce internet kullanıcılarının görmesini sağlayabilir. Ayrıca, sitenizi veya uygulamanızı daha önce ziyaret etmiş kullanıcılara ilgilendikleri ürünleri de bu kampanya türü ile hatırlatabilirsiniz.

Uygulama Kampanyası (App Campaign)

Google Görüntülü Reklam Ağı'nda, geliştirdiğiniz uygulamaların reklamını yayınlamanız da mümkün.
Google Görüntülü Reklam Ağı’nda, geliştirdiğiniz uygulamaların reklamını yayınlamanız da mümkün.

Yeni veya mevcut bir uygulamanız varsa ya da uygulamanızın satışlarını artırmak istiyorsanız; Google’ın arama sayfası, Google Play, YouTube gibi Google Görüntülü Reklam Ağı’nda uygulamalarınızı tanıtabilirsiniz.

Uygulama kampanyaları için en az bir adet yatay resim, birer adet dikey ve yatay video ve mümkünse HTML5 öğeleri yüklemeniz önerilir. Google farklı öğe kombinasyonlarını test eder ve yüksek performans gösteren reklamları daha sık yayımlar.

 

Alışveriş Kampanyası (Shopping Campaign)

Alışveriş kampanyası ile reklam oluştururken ürünlerinize dair verileri Merchant Center ile göndermeniz gerekir.
Alışveriş kampanyası ile reklam oluştururken ürünlerinize dair verileri Merchant Center ile göndermeniz gerekir.

E-ticaret mağazalarının, ürünlerini doğrudan Google’da tanıtmasına olanak tanıyan ve ürününüzün fotoğrafını, başlık, fiyat ve marka gibi bilgilerini gösteren reklamlardır. Alışveriş kampanyalarını kullanmaya başlamak için Merchant Center ile ürünlerinize dair verileri göndermeniz gerekir.

Google Adds'de alışveriş kampanyaları mağazanızın vitrini sayılır.
Google Adds’de alışveriş kampanyaları mağazanızın vitrini sayılır.

Alışveriş kampanyalarınız için her bir tıklama ya da etkileşim başına ne kadar ödeme yapmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Sıralamada hemen altınızda reklam veren firmanın üstünde olmak için gereken minimum tutarda ve genellikle verdiğiniz maksimum teklifin altında ücretlendirilme yapılır.

Alışveriş kampanyası ile oluşturduğunuz reklamlar;

  • Google arama sayfasındaki alışveriş sekmesinde (belirli ülkelerde) ya da arama sonuçlarının yanında,
  • Google Görseller’de,
  • kampanyanız, arama ağı iş ortakları dahil edilecek şekilde ayarlanırsa Google arama ağı iş ortağı web sitelerinde,
  • YouTube, Gmail ve Google Keşfet’i içeren Google görüntülü reklam ağında yayımlanır.

Google Ads’in Avantajları

  • İşletmenizin gücüne veya olası kaynaklarına bakılmaksızın ürün ve hizmetlerinizle potansiyel müşterilerin ihtiyaç duydukları anda buluşmasını sağlar.
  • İnternetin en büyük arama motorunun ilk sayfasında görünme şansına sahip olmanız da Google Ads’in en büyük artılarındandır.
  • SEO çalışmalarının satışlarınıza yansıması haftalar ya da aylar sürebilir ancak Google Ads sitenize hızlı bir şekilde trafik çekmenizi sağlar.
  • Google Ads ile çok kısa sürede reklam kampanyaları oluşturabilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yapıp bütçenize karar vermeniz ve vurucu bir reklam metni yazmanız yeterli. Reklamlarınız onaylanır onaylanmaz yayımlanmaya başlayacaktır.
  • Google Ads, aylık reklam harcaması sınırında kalmanıza ve harcamalarınızı istediğiniz zaman duraklatmanıza olanak tanır. İşletmenizin boyutu veya mevcut kaynaklarınız ne olursa olsun, reklamlarınızı bütçenize uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Google Ads, zamanla daha fazla kişiye ulaşmak için reklamlarınızı analiz etmenize, hedeflerinize ne kadar iyi ulaştığınızı ölçmenize ve reklamlarınızı geliştirmenize yardımcı olur. Hangi web sayfalarının reklamlarınızı yayımladığını, hangi reklamların en fazla tıklama sağladığını ve hangi sitelerin size en düşük maliyetle en fazla değeri verdiğini görmenize olanak tanır.
  • Google Ads reklamlarınız, sadece arama sayfasında değil, YouTube, web siteleri, Gmail ve uygulamalar gibi diğer kanallarda da gösterilebilir.
  • Google Ads; hangi anahtar kelimeler için trafik çekebileceğinizi, hangi açılış sayfalarının iyi çalıştığını ve sitenize çok sayıda ziyaretçi çektiğinizde ne olacağını görmenin en iyi yoludur.
  • Google Ads, reklamlarınız üzerinde tam kontrole sahip olmanızı sağlar. Reklamlarınızı dilediğiniz zaman açıp kapatabilirsiniz.
  • Google Ads’in arayüzü, reklam grupları oluşturmanızı ve kampanyalarınıza tek bir tablodan erişmenizi kolaylaştırır.

Google Ads’in Dezavantajları

  • Ads reklamları ile web sitenize gelen her tıklama için ödeme yapmanız gerekir. Ürününüzü veya hizmetinizi satın almak gibi bir amacı olmayan ziyaretçilerden aldığınız tıklamalar için de ödeme yaparsınız.
  • Rekabetçi endüstriler için tıklama başına maliyet daha yüksektir. Anahtar kelime teklifiniz çok düşükse, reklamlarınız arama sonuçlarının 2. veya 3. sayfasına aktarılabilir.
  • Google Ads çok kısa raf ömrüne sahiptir; belirlediğiniz bütçe harcandığında, reklamlarınız durdurulur. Bu nedenle daha uzun raf ömrü olan ve daha uzun vadeli bir yatırım olan SEO çalışmalarınızın bütçesi ile Google Ads giderlerinizi karşılaştırmanızda yarar var.
  • Ads reklamlarının karakter sınırlamaları bulunur. Reklamlarınıza dilediğiniz kadar özellik sığdırmak zor olacaktır.
  • Reklamlarınızın yanlış kullanıcılara gösterilmemesi için anahtar kelime hedeflemelerine dikkat edilmesi gerekir.
  • Google Ads’i kullanmayı öğrenmek basit sayılmaz, aşina olmayanlara bir süre karmaşık gelebilir ve bazı hatalar pahalıya mal olabilir.
  • Kampanyanızın verilerinin analizi için zaman ayırmanız gerekir. Yeni başlayanlar çok sayıda rapor, gösterge tablosu, metrik, ayar ve araç arasında kaybolabilir.
  • Açılış sayfalarınızın birinci sınıf olması gerekir çünkü Google, açılış sayfalarınızın kalitesine de bakar. Bu nedenle reklamınızı yönlendirdiğiniz açılış sayfası arama sorgusuyla ve reklamınızla alakalı olmalıdır. Trafik çekmek için sadece Google Ads’e güvenerek en önemli SEO kriterlerini ihmal edemezsiniz. Uzun vadeli büyümeyi de düşünmeniz, kaliteli içerik oluşturmak ve Google Ads ile oluşan trafiği, e-posta aboneliğine çevirmek gibi etkin adımlar atmanız gerekir. Web sitenizin açılış sayfalarını iyileştirerek kalite puanınızı artırmanız, tıklamalarınız için daha az ödeme yapacağınız anlamına gelir.
  • Satmakta olduğunuz ürünler kullanıcının düşünmesini ve araştırmasını gerektiriyorsa, çok hızlı dönüşler alamayabilirsiniz.
  • Yeni bir kampanya oluştururken veya mevcut bir kampanyada değişiklik yaparken görüntülü reklam ağındaki değişikliklerin uygulanmasının 12-24 saat sürebileceğini ve reklamınızın hemen gösterilmeyebileceğini unutmayın.
ANAHTAR KELİME ARAMA HACMİNİN DÜŞÜK OLMASI, REKLAMINIZIN DAHA UCUZA MAL OLMASI ANLAMINA GELİR.
ANAHTAR KELİME ARAMA HACMİNİN DÜŞÜK OLMASI, REKLAMINIZIN DAHA UCUZA MAL OLMASI ANLAMINA GELİR.

Dijital pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası olduğundan, Google Ads ile hazırladığınız kampanyalarda doğru adımları atmanız adına önemli noktalara göz atalım mı?

Anahtar Kelime

Bazı anahtar kelimeler reklamlarınıza yanlış kitleyi yönlendirebilir, bu da daha az tıklama ve daha fazla maliyetle sonuçlanır.

Google Ads’den, reklamlarınızda kullanabileceğiniz en iyi anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olacak Anahtar Kelime Planlayıcı’sına (Keyword Planner) erişebilirsiniz.

Hangi arama kelimelerini hedeflemek istediğinize karar verirken kitlenizle alakalı olup olmadığını ve çok aranıp aranmadığını göz önünde bulundurmalısınız.

Anahtar kelimelerinizin tahmini arama hacmine bakıp her bir anahtar kelime için ne kadar bütçe ayırmak istediğinize karar verebilirsiniz.

15-20 anahtar kelime için 2-3 reklam hedeflemek yerine, tek bir anahtar kelime için 2-3 reklam hedeflemek, yüksek tıklanma oranı ve daha düşük maliyetle daha fazla dönüşüm oranı anlamına gelir (Tıklanma oranı; reklamlarınızı kaç kişinin tıkladığını belirleyen bir değerdir. Reklamınızı gören toplam kullanıcı sayısıyla doğru orantılıdır. Dönüşüm oranı ise bülten aboneliği, profil oluşturma veya ürün satışı gibi hedeflerinizin gerçekleşmesidir).

Negatif Anahtar Kelime

Google Ads, reklamınızın neyle ilgili olmadığını Google’a bildirebilmeniz için negatif anahtar kelime eklemenizi sağlar. Bu, gereksiz maliyetleri ortadan kaldırmak için güçlü bir yöntemdir.

Negatif anahtar kelimeler gereksiz anahtar kelimelerin ve gereksiz tıklamaların sayısını azaltır ve reklamınızın arama kelimeleri ile daha alakalı olmasını sağlayarak kalite puanını artırır. Böylece, teklifinizi düşürebilir ve tıklama başına daha az ödeme yapabilirsiniz.

Niyet (Keyword Intent)

İnternette bir şeyler arayan kişilerin her zaman belirli bir arama amacı vardır. Kampanyanız için doğru anahtar kelimeleri seçmeniz arama yapanların amacını, niyetini anlamanızla doğrudan ilişkilidir.

Potansiyel müşterilerinizin bir ürünü almak için araştırma ve karşılaştırma yapma amacıyla kullandığı kelimeleri satın alma odaklı bir reklamla hedeflemeniz doğru olmaz.

Her şeyden önce, başlığınız anahtar kelimelerle eşleşmeli ve reklamınızın sağladığı sonuç, arayanın sorununu çözebilmelidir. Reklamınız, arama yapan kişinin arama amacı ile eşleşmiyorsa, çok fazla tıklama beklemeyin. Bu engeli aşmak için kampanya başına birden çok reklam oluşturma özelliğini kullanmanız önerilir.

Açık Artırma

Google Ads’e reklam verenler, anahtar kelime öbekleri için maksimum teklif tutarları belirleyerek ne kadar harcayacakları konusunda genel bir fikre sahip olabilir.

Ortalama dönüşüm oranınızı ve tıklama başına maliyetinizi bularak basit bir hesaplama yapabilirsiniz. Kesin fiyatlar, aynı anahtar kelimelere başka kaç işletmenin teklif verdiğine göre belirlenir.

Maliyetler marjlarınızı aşarsa, söz konusu ürünü doğrudan Google Ads ile satmak uygun bir seçenek olmayacaktır.

Anahtar kelime arama hacminin düşük olması, SERP’in üstünde görünecek reklamınızın daha ucuza mal olması alamına gelir.

Kalite Puanı (Quality Score)

Reklam öğenizin kalitesini ve hedeflediğiniz anahtar kelimelerle alaka düzeyini ölçmenize yardımcı olan bir metriktir. Başarılı bir Google Ads kampanyası yayımlamanın çok önemli bir bileşenidir.

Kalite Puanı, Google’ın reklamınızın nasıl sıralanması gerektiğine karar verdiği bir değerdir. Kalite puanınızı yükseltmek, daha yüksek teklif vermek zorunda kalmadan reklamlarınızla üst sıralarda yer almanızı sağlar.

Kalite puanınız düşükse, müşterilerinizi ve dönüşüm şansını kaybedersiniz.

Kalite Puanı, her anahtar kelime için 1–10 arasında bir sayı olarak atanır ve 3 ana faktöre dayanır:

  • Seçtiğiniz anahtar kelimelerin kalitesi Beklenen Tıklanma Oranı (Reklam kampanyalarınız genellikle nasıl performans gösterir? Tıklama oranınız ortalamadan daha mı iyi veya daha mı kötü?)
  • Anahtar kelimelerinizin reklam ile ne kadar alakalı olduğu (Reklamınız arama ile ilgili mi?)
  • Açılış sayfası (Landing Page) kullanıcı deneyimi (Açılış sayfanız ne kadar hızlı yükleniyor? Dönüşüm oranı nedir? Hemen çıkma oranı nedir? Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılıyor mu?)

    Açılış sayfaları, web sitenizde belirli bir kullanıcının reklamınızı tıkladığında gideceği sayfalardır. Ana sayfanızı her kampanya için açılış sayfası olarak ayarlayamazsınız. Açılış sayfaları, yayımladığınız her kampanyaya özgü olmalıdır. Kullanıcı istediği şeyi almazsa, dönüşüm olmadan uzaklaşma olasılığı artar.

Reklam Uzantıları

Daha iyi dönüşümler ve tıklama oranları elde etmek için reklamlarınızı faydalı işlevlerle genişleten uzantıları kullanabilirsiniz. Google’a göre reklam uzantıları; tıklanma oranınızı en az % 10 artıracak güce sahiptir.

Reklam uzantıları; telefon numaraları, adresler gibi veriler ekleyerek reklamlarınızın uzunluğunu ve derinliğini genişleten araçlardır. Böylece insanlar tek bir tıklamayla sizi arayabilir veya randevu alabilir.

İşletme türünüze ve kampanya hedeflerinize bağlı olarak farklı uzantı türlerini kullanabilirsiniz. Örneğin: Yer Uzantıları, adresinizi, işletme ayrıntılarınızı ve Google Haritalar ile entegre yerel yönlendirmeleri gösterebilir. Yerel yaya trafiğini artırmak için kullanılabilir.

Müşterilerinizi reklamlarınızdan kısa mesaj sohbetlerine yönlendirebileceğiniz mesaj uzantıları da oldukça işlevsel uzantı türleri arasındadır.

Ticari Marka İhlalleri

Rekabet etmek için neler yapabileceğinizi ve yapamayacağınızı belirleyen belirli kurallara sahip olan Google’ın kurallarını ihlal etmek; kampanyalarınızın ve reklamlarınızın onaylanmamasına, hatta hesabınızın askıya alınmasına neden olabilir.

Markanızın adı rakiplerinizin reklamlarında kullanılıyorsa, reklamları onaylanmayacaktır ve hesaplarının askıya alınma ihtimali doğacaktır.

Reklamlarında adınızı kullanan bir rakibiniz varsa Google Ads Ticari Marka Şikayet Formunu doldurmalısınız (Formu doldururken, marka ihlali yapan reklamın başlığını sağ tıklayıp ardından bağlantı adresini kopyalamanız ve formda bildirmeniz gerekir).

Böylece Google’ın Ticari Marka İhlali ekibi tarafından söz konusu reklamlar araştırılır ve ticari markayı ihlal ettikleri tespit edilirse, reklamlar onaylanmaz. Ayrıca ticari markalı terim, gelecekte bu terimi kullanacak reklamların otomatik olarak reddedilmesi için Google sistemine eklenir.

Ticari marka ihlalleriyle ve olası davalarla ilgili sorunları önlemek için, reklam kopyanızda rakibinizin adını kullanmamak en iyisidir.

Reklamınıza rakipleriniz arasında lider olduğunuzu ima eden kelimeler eklemeniz ticari marka kurallarını ihlal etmeden tıklama oranınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

Rakip Kampanyaları

Reklamlarınızda rakibinizin ticari markalı adını kullanamazsınız ancak, birisi Google’da adınızı aradığında reklamlarınızın organik arama sonuçlarından önce gösterilmesi için teklif verebilirsiniz. Marka adınız için yapılan aramalarda reklam gösterirseniz, rakiplerinizin reklamları kalite puanı nedeniyle sizinkilerin üstünde sıralanamaz.

Özellikle cep telefonlarında, tek bir listenin tüm ekranı kaplayabileceğini düşünürseniz üst sıraların önemini daha kolay anlayabilirsiniz.

Kendi markası için teklif vermeyen bir firma, arama yapan kişi doğrudan onu arıyor olsa bile rakiplerine Google’daki ilk sırayı kaptırabilir!

Bu nedenle, rekabetçi bir alandaysanız kendi marka adınızı hedefleyen reklamlara da yatırım yapmanız önemlidir. Marka kampanyalarının en iyi yanı, kalite puanınız markanız için çok yüksek olduğu için, genellikle marka adınıza çok düşük teklif verebilmenizdir.

Rakiplerinizin markası için de teklif verebilirsiniz çünkü rakiplerinizden ürün ya da hizmet satın almaya hazır olan kişiler, müşteriniz olmak için oldukça nitelikli bir kitledir.

Müşterilerin araştırma aşamasında rakiplerinizi ararken reklamınızı göstermek, potansiyel müşterilere alternatif sunarak onları ikna etme fırsatıdır.

Rekabetin Maliyeti

Rekabet, Google Ads’deki reklam maliyetlerini artırır. Kendi markası için reklam parası harcamak zorunda kalmanın yanı sıra, her bir şirket birbirini teklif etmeye çalışırken tıklama başına maliyet artacaktır.

Bu, özellikle 2 veya daha fazla rakibin büyük bir reklam bütçesine sahip olması ve reklamlarını aynı anahtar kelimeler için yapılan aramaların neredeyse % 100’ünde en üst konumda göstermeye çalışması durumunda geçerlidir.

Google Ads’de Açık Artırma Bilgileri raporuna bakarak rakiplerinizin kimler olduğu, gösterim payları ve reklam bütçeleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca, rakiplerinize ait reklamların sizin sıralamanızın üstünde ne sıklıkta gösterileceğini de bu rapordan görebilirsiniz.

Rakiplerinizle teklif savaşına girmeden önce Reklam Gösterim Payı Tablosu da maliyetleri kontrol etmenize yardımcı olabilir. Bu tablodan müşteri verilerinize göz atarak reklamlarınız için dönüşüm başına maliyeti bulabilirsiniz.

Markanız için yapılan aramalar, reklamlarınızı göstermek için marka dışı veya rakip aramalardan çok daha ucuzdur.

Mobil

Akıllı telefon kullanıcılarının desktop kullanıcılarına göre daha az sabra sahip olduğunu unutmayın. Mobil cihazlar için farklı Google Ads kampanyaları oluşturmanızı, açıklamaları ve açılış sayfalarınızı bu amaçla optimize etmenizi öneririz.

Google Analytics

Google Ads hesabınızı Google Analytics ile bağlamanız, reklam gösterimleri ve tıklamalarından sonraki müşteri etkinliğini analiz etmenizi sağlar. Ayrıca müşterileriniz için daha iyi bir deneyim yaratmanıza yardımcı olabilecek kritik bilgileri kaçırmamanız için de bu önemlidir.

Hesaplarınız bağlandığında, hedefleri doğrudan Analytics’ten Google Ads’e aktarabilirsiniz. Dikkate alınması gereken nokta Google Ads ve Analytics’in verileri farklı kaydetme şekli nedeniyle veriler arasında bir tutarsızlığın görünebileceğidir:

Google Ads her ziyareti bir tıklama olarak raporlar. Bir müşteri web sitenizi ziyaret edip otuz dakika sonra ikinci kez tıklarsa, Google Ads bunu iki tıklama olarak raporlayacaktır ama Analytics için bu yalnızca bir oturum olarak raporlanır.

Rakip Karşılaştırma Tablosu

Açılış sayfanızda, karşılaştırmalı tablolar yayımlayarak belirgin özelliklerinizi en iyi rakiplerinizden ayırmak işinize yarayabilir. Bu tip tablolar tüketicinin her iki şirketin hizmetlerini görsel olarak karşılaştırmasını sağlar.

Karşılaştırma tabloları kalite puanlarınızı, tıklama oranınızı ve dönüşüm oranınızı artırabilir.

Özet

Google Ads Nedir? sorusunun yanıtını anlamak pek çok işletmenin dijital pazarlama stratejisi için oldukça kritiktir. Çoğu kişi organik arama sonuçlarına tıklasa da düşük maliyetle, potansiyel müşterilere tam da ihtiyaç duydukları anda ulaşmanızı sağlayan Google Ads, SEO çalışmalarından çok daha hızlı sonuç alınmasına neden olabilir.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeni bir proje başlatmak için hemen teklif formunu doldurabilirsiniz.

Beraber çalışalım

Teklif Formu
  • right image
  • Left Image